Policy Brief: Republica Moldova trebuie să țintească sus

Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM) lansează un policy brief intitulat ”Acum e momentul! Republica Moldova trebuie să țintească sus” contribuind astfel la analiza contextului politic de azi din Republica Moldova.

O primă constatare clară este deschiderea unei noi ferestre de oportunitate pentru dezvoltarea, democratizarea și europenizarea Republicii Moldova odată cu investirea Guvernului Maia Sandu în data de 8 iunie 2019.

Acest policy brief sumarizează greșelile făcute în perioada 2009 – 2019 și identifică lecțiile din care ar trebui să învățăm cu toții: cetățenii, guvernanții, societatea civilă, mass-media și chiar companiile private.

Una dintre lecțiile prioritare pentru asigurarea unei democrații sănătoase și a unei societăți prospere este cea de a nu da ”un cec în alb” politicienilor indiferent de obiectivul frumos invocat pe tot parcursul activității acestora. Integrarea europeană a fost obiectivul de țară din 2009 încoace, însă sub această umbrelă s-au comis unele dintre cele mai mari abuzuri din istoria Republicii Moldova chiar sub ochii societății civile și mass-media. Îmbătați fiind de frumoasa aspirație a noului Guvern de a se integra în Uniunea Europeană, nu s-a reacționat prompt și suficient de puternic față de suspiciunile despre activități ilegale ale liderilor politici.

În contextul în care Republica Moldova are un Guvern format din două forțe politice cu viziuni geopolitice diametral opuse (blocul parlamentar ACUM și PSRM), dar cu obiectul comun de a dezoligarhiza țara, societatea civilă are rolul să ghideze noul Guvern pentru a ne asigura că democratizarea și europenizarea țării devin ireversibile, evitând să ne mai ghidăm după principiul ”scopul scuză mijloacele”. De acum încolo, nu mai trebuie să oferim ”un cec în alb” oricât de bine sună promisiunile Guvernului. De acum, fiecare decizie trebuie supusă atenției și vigilenței societății civile.

Astfel, Centrul de Inovare și Politice din Moldova (CIPM) propune un set de schimbări structurale în domeniile:

  1. Justiție și poliție
  2. Asistența oficială europeană
  3. Securitate națională și cooperare internațională
  4. Societatea civilă – actor pozitiv al schimbării.

Reprezentanții Centrului de Inovare și Politici din Moldova (CIPM) consideră că prioritatea zero a noului Guvern ar trebui să fie restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul de justiție și poliție în contextul în care în ultimii cinci ani instituțiile judiciare au lucrat la comanda politicului.  În acest sens, CIPM a prezentat un set de propuneri, care odată implementate, sistemul de justiție ar putea să devină independent. Aceste propuneri le găsiți în publicația atașată.

Pentru a continua dezvoltarea țării, este necesară restabilirea asistenței financiare europene și maximizarea transparenței acesteia. În acest sens, propunem Guvernului Republicii Moldova să încheie un parteneriat de cooperare cu Parchetul European – European Public Prosecutor Officer – ce urmează să devină funcțional anul viitor. Asocierea cu EPPO ar reprezenta o dovadă a angajamentului de responsabilitate în cheltuirea asistenței financiare europene. Ținând cont că o mare proporție dintre cetățenii R. Moldova sunt și cetățeni europeni, Procurorul European va investiga fraudele cu banii europeni din R. Moldova. De asemenea, în cazurile ce intră în competența Procurorului European, cetățenii moldoveni care au comis fraude vor putea fi extrădați fără posibilitatea unei intervenții politice.

În perioada imediat următoare, instituțiile europene urmează să desemneze procurorul șef european al EPPO, poziție pentru care a candidat Laura Codruța Kovesi – fost Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi fost Procuror General al României – cunoscută drept persoană cheie care a contribuit la combaterea corupției de la nivel înalt din România. Doamna Laura Codruța Kovesi are cele mai mari șanse să obțină postul având sprijinul majoritar al membrilor Parlamentului European.

Întregul set de propuneri poate fi accesat aici: Policy Brief CIPM 20.06.2019

Comments are closed.