Victoria Reinhardt

Țara de reședință: Germania

Educație:

  • Leipzig University (Leipzig, Germania) • Doctorat în domeniul Științelor politice și Relațiilor internaționale, 2002-2008 • Titlul tezei de doctorat: Subvenții ca alternativă la perspectivele de aderare. Relațiile dintre Bruxelles și Chișinău începând cu dizolvarea Uniunii Sovietice.
  • Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova (Chișinău, Republica Moldova) • Licență în Studii politice și Relații Internaționale, 1996-1998 • Studii la Centrul de Formare „Treptower Park” al Ministerului german al afacerilor externe, în cadrul unui program de schimb studențesc.
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (Iași, România) • Licență în Limba și literatura română și germană, 1991-1995.

Experiență profesională:

Victoria Reinhardt și-a început cariera diplomatică în anul 1998 ocupând, până în anul 2002, mai multe funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ultimele poziții pe care le-a ocupat au fost cele de șef al Departamentului „Organizații economice internaționale”, respectiv de Coordonator național adjunct din partea Moldovei în cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), în cadrul Inițiativei Central Europene (ICE), respectiv în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE). În această perioadă, Victoria a participat la cursul de formare „Profesioniști în Relații Internaționale” (centrat pe integrarea economică în Europa de sud-est), organizat de către ICE în orașul Trieste din Italia și la un curs de diplomație organizat la Londra de către Ministerul de Externe britanic.

Anul 2002 a constituit momentul în care Victoria și-a îndreptat atenția către sectorul educațional și academic, concentrându-și efortul mai ales pe situația actuală din Republica Moldova. Mai întâi ea a urmat studii doctorale la Universitatea din Leipzig, în domeniul Științelor Politice, în cadrul programului „Transnaționalism și Regionalism din sec. al XVIII-lea și până în prezent”, cu o teză publicată în 2008 despre relațiile dintre Bruxelles și Chișinău de după disoluția Uniunii Sovietice, mai exact despre strategia de acordare a subvențiilor ca alternativă la aderarea la UE (titlul original: Fördermittel statt Beitrittsperspektive. Brüssel und Chişinău seit der Auflösung der Sowjetunion). După un stagiu de practică în anul 2003 în cadrul diviziei „Relațiile externe ale UE” a Fundației pentru Știință și Politică din Berlin, Victoria a ocupat, din 2006 și până în 2013, poziția de coordonator academic și lector senior în cadrul programului de master în Studii Globale, la Institutul pentru Studii Globale și Europene al Universității din Leipzig. În cadrul aceleași universități, începând cu anul 2013, Victoria ocupă funcția de manager de curriculum și lector senior în cadrul Facultății de Științe Sociale și Filosofie, iar din 2021 este și șef al Biroului de Studii.

Tot începând cu anul 2021, Victoria este expert în cadrul proiectului Erasmus+ Îmbunătățirea asigurării calității în sistemul de învățământ superior din Moldova – QFORTE. De altfel, înainte de a ocupa această poziție, Victoria și-a manifestat interesul pentru sistemul de învățământ din Republica Moldova în cadrul proiectului TEMPUS „Dezvoltarea asigurării calității în învățământul superior din Moldova”, desfășurat între 2013 și 2017, al cărui manager a fost. Pe marginea acestui subiect, Victoria a publicat, de-a lungul timpului, mai multe articole de cercetare. De asemenea, începând cu anul 2019, ea este manager de proiect pentru proiecte Erasmus+ ce au ca subiect mobilitatea academică dintre Universitatea din Leipzig și Institutele de învățământ superior din Republica Moldova.

Domenii de competență și expertiză:

  • Asigurarea calității programelor de studii interne și externe;
  • Dezvoltarea curriculară a programelor de studii;
  • Internaționalizarea programelor de studiu;
  • Științe politice europene și relații internaționale;
  • Transformarea politică, economică și socială a Republicii Moldova.