Mihaela Cerbari Simmons
Țara de reședință: Elveția
Educație:
- SDA Bocconi School of Management (Milano, Italia) • Master în Management Public, 2013-2015.
- Universitatea de Studii Europene din Moldova (Chișinău, Republica Moldova) • Master în Drept internațional, 2011-2013.
- Academia de Studii Economice (București, România) • Licență în Economie și Afaceri Internaționale, 2008-2011.
- Alte certificări obținute:
- Certificatul „Măiestria Negocierilor” eliberat de către Universitatea Harvard Business School, SUA.
- Certificatul „Strategic Project Management for Development” eliberat de către Institutul Postuniversitar din Geneva.
- Certificatul „Trade, IP and Health Diplomacy” eliberat de către Institutul Postuniversitar din Geneva.
- Certificat în Drept și Economie Internațională, eliberat de Universitatea din Berna.
Experiență profesională:
Mihaela Cerbari este ofițer asociat de programe în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) – Divizia de Coordonare a Agendei de Dezvoltare. Începând cu anul 2016, când a început această lucrare, la sediul din Geneva, Mihaela este responsabilă de dezvoltarea, implementarea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor/activităților în domeniul dezvoltării sociale, economice și culturale. Ea asigură legătura între WIPO și reprezentanții celor peste 100 de state membre și guverne naționale în contextul Comitetului pentru dezvoltare și proprietate intelectuală (CDIP), coordonează pregătirea diverselor evenimente (conferințe, ateliere, seminarii) și conduce cercetări pe diverse subiecte, întocmind schițe de politici, rapoarte și documentații. De asemenea, prin intermediul unei platforme de instruire la distanță, ea îi inițiază pe beneficiari pentru a folosi rezultatele proiectelor încheiate. Înainte de a fi fost angajată, Mihaela a lucrat tot aici, ca stagiar, timp de un an de zile, perioadă în care a asistat și contribuit la diverse sarcini din cadrul diviziei.
Înainte de a ocupa această funcție, Mihaela a lucrat în calitate de consultant, timp de un an de zile (între 2012 și 2013), în Departamentului de politici pentru Administrarea și Deetatizarea Proprietății Publice, din cadrul Direcției de Politici Industriale și de Competitivitate, a Ministerului Economiei din Republica Moldova, iar între 2011 și 2012 în calitate de specialist principal în cadrul Departamentului de Deetatizare al Agenției Proprietății Publice, cu sediul la Chișinău. În cadrul acestor poziții, Mihaela a contribuit la dezvoltarea unei propuneri de proiect pentru consolidarea parteneriatului public-privat, identificând beneficiari și stabilind criterii pentru selecția partenerilor privați, asistând la redactarea propunerilor de lege și a actelor normative și oferind consultanță în procesul de elaborare a actelor normative. Pe lângă aceasta, ea a reprezentat interesele Statului în Consiliul Administrativ pentru Întreprinderi Publice, aflat în administrarea Ministerului de Economie.
În timpul studiilor, Mihaela a mai lucrat ca intern pe partea de inovare-dezvoltare, timp de patru luni, în cadrul Diviziei de Cooperare Economică, Comerț și Managementul Pământurilor, al Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE), respectiv ca stagiar, timp de trei luni de zile, în cadrul Secției de Politică, Presă și Informații a Delegației UE în Kazahstan (parte a programului EEAS), unde a elaborat rapoarte zilnice cu privire la situația politică și economică a regiunii Asia Centrală, a participat în procesul de negociere pentru îmbunătățirea Acordului de Parteneriat și Cooperare, a redactat propuneri și amendamente pentru strategia UE în Asia Centrală, participând la evenimente și stabilind legătura cu terții în cadrul unui proiect internațional.
În ceea ce privește implicarea comunitară, Mihaela a desfășurat, între 2015 și 2016, din poziția de ofițer de programe pentru organizația non-guvernamentală Collaborate for Social Impact (C4SI), mai multe activități al căror scop a fost acela de a genera soluții inovative centrate pe om pentru rezolvarea sau ameliorarea problemelor sociale.
Domenii de expertiză:
- Proprietate intelectuală și politici internaționale;
- Diplomație multilaterala și negociere;
- Management de proiecte de dezvoltare;
- Management public și administrarea proprietăților publice;
- Drept și Economie Internațională;
- Implicare comunitară inovativă pentru impact social.