Mariana Plămădeală

Țara de reședință: Regatul Unit al Marii Britanii

Educație:

  • Université de Strasbourg (Strasbourg, Franța) • Master în Managementul proiectelor internaționale (cu specialitate în Sistemele de management al calității), 2012-2014 • Teme studiate: Producția și gestiunea lanțului de aprovizionare, Strategie și calitate, Controlul costurilor, Standardele de calitate ISO 9001, IATF 16949, ISO 14001, SPC, FMEA, Calitatea lanțului, Operațiuni standard, Managementul schimbărilor, Managementul de tip Lean și aplicarea principiilor Lean în activitățile de birou, Proceduri pentru formări și ședințe
  • Université de Strasbourg (Strasbourg, Franța) • Licență în Economie, 2010-2013 • Teme studiate: Economie și Politici Europene, Guvernanța corporativă, Managementul informației, Managementul Resurselor Umane, Marketing, Contabilitate, Aspecte R&D (cercetare și dezvoltare), Strategii economice și politice în Europa.
  • Training-uri, workshop-uri și seminarii la care a participat, în perioada 2018-2022:
    • Certificare: IATF Lead Auditor, 2018;
    • Diplomă în coaching, 2020;
    • Formare: Siguranța la locul de muncă, 2021;
    • Training: Primul ajutor în sănătate mentală, 2022;
    • Mentor pentru tineri, 2022

Experiență profesională:


Mariana Plămădeală are o lungă experiență în domeniul Sistemelor de asigurare și control al calității și în managementul proceselor de producție și a lanțurilor de aprovizionare din industria auto. Ea lucrează cu seriozitate și profesionalism, începând cu anul 2016, în Birmingham/Wednesbury, ca inginer în Divizia de calitate a companiei Adient, un gigant american care produce scaune auto pentru clienții din întreaga lume, după ce mai înainte a lucrat doi ani într-o poziție similară pentru compania producătoare de componente auto Johnsons Controls. Pe lângă această ocupație tehnică, Mariana nu a uitat de unde a plecat, astfel că încă din vremea studenției a manifestat o preocupare asiduă pentru a-i sprijini pe studenții din România și din Republica Moldova să beneficieze de educație de calitate, iar pe aceia care au ales să studieze în Franța sau în Marea Britanie, să aibă condiții cât mai bune pentru a reuși să își definitiveze studiile și să devină buni profesioniști și oameni de nădejde în societate.

La Adient, Mariana asigură conformitatea produselor cu cerințele clienților, implementează, menține și/sau auditează standardele ISO 9001 și IATF 16949, desfășoară ședințe de formare internă pentru auditori, realizează controlul calității și asigură calitatea furnizorilor, menține calitatea continuă a sistemelor și procedurilor interne, oferă, ca expert, soluții de primă calitate și feedback prompt în problemele apărute în procesul de producție, colaborează cu colegii ei la îmbunătățirea produselor fabricate, oferă suport tehnic clienților pentru optimizarea fluxului de lucru, ameliorează și implementează sisteme de management al calității, împreună cu colegii din Europa responsabili de calitate, oferă îndrumare pentru liderii de echipă.

La Johnsons Controls, Mariana s-a ocupat de implementarea proceselor de audit, de modificarea produselor pentru a răspunde cerințelor clienților în materie de calitate, de ținerea la zi a Manualului de calitate și de formarea în domeniul calității, de intermedierea formărilor legate de tehnicile de audit, a oferit audit pentru fabrici din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește implicarea comunitară, Mariana s-a distins ca fondator al Școlii „Nicolae Iorga” din Birmingham (Regatul Unit al Marii Britanii), unde elevii beneficiari învață limba română și tradițiile din România și din Republica Moldova, în același timp creând legături trainice de prietenie între ei. Cursurile sunt oferite de către profesori cu pregătire de nivel doctoral, migranți români sau moldoveni, care utilizează metode inovative, adaptate la nevoile tineretului din diaspora, pe baza feedback-ului primit de la părinți, cercetării și experienței din alte centre educaționale similare din diaspora (Marea Britanie, Franța sau Spania). Printre partenerii și finanțatorii programelor centrului educațional se numără și Departamentul Românilor de Pretutindeni.

O altă organizație fondată de către Mariana în Regatul Unit, a cărei poziție de director o și ocupă în prezent, se numește „Români Uniți din Anglia” (R.U.D.A). Aceasta își propune să creeze o punte de legătură între cetățenii vorbitori de limba română din Marea Britanie, atât la nivel social, cât și cultural, astfel încât aceștia să se simtă „ca acasă”, să se regăsească unii pe alții, să primească ajutor unii de la alții și de la instituțiile diplomatice românești sau moldovenești din diaspora și, în același timp, să nu-și uite rădăcinile. Mai mult decât atât, beneficiarii sunt încurajați să își trăiască tradițiile în sânul comunităților din care fac parte, promovând astfel țările de origine. Astfel, în cadrul acestei asociații, sunt organizate diverse evenimente culturale și sunt realizate parteneriate între comunitatea de români și moldoveni și autoritățile și misiunile diplomatice din Marea Britanie; prin intermediul acestora, ei primesc sprijin pentru integrarea lor în această țară. O atenție deosebită este acordată persoanelor aflate în situație de risc sau de vulnerabilitate; în colaborare cu structurile de ordine publică britanice, asociația desfășoară campanii de informare și sensibilizare pentru prevenirea situațiilor de sclavie modernă și pentru reducerea violenței.

De altfel, Mariana a arătat încă din studenție o preocupare deosebită pentru românii și moldovenii din diaspora, în special în domeniul educațional. Astfel, pe perioada studiilor de master, între 2012 și 2014, în calitate de președinte al Asociației Studenților Români din Strasbourg (ADERS), ea a organizat întâlniri periodice la sediul Consiliului Europei cu deputații vorbitori de limbă română, a dezvoltat strategii pentru ONG-urile locale, a pus în legătură ONG-urile similare din Strasbourg în vederea transferului de competențe, a sprijinit comunități ale studenților să aplice la nivelurile educaționale superioare, a implementat strategia HR și a organizat agenda culturală anuală a asociației.

Arii de expertiză:

  • Comunicare și leadership;
  • Cercetarea, analiza și soluționarea problemelor;
  • Sisteme de management al calității;
  • Asigurarea și controlul calității și auditarea în industria automobilă;
  • Management: coordonare, organizare, administrare, implementarea proiectelor și a evenimentelor;
  • Cartografierea proceselor și analiza riscurilor;
  • Prevenția și promovarea stilului de viață sănătos în societate.