Dorina Baltag

Țara de reședință: Regatul Unit al Marii Britanii

Educație:

  • Loughborough University, Rețeaua Marie Curie INCOOP (Loughborough, Anglia) • Doctorat pe tema Politicii externe ale UE și diplomației • Titlul de doctor i-a fost acordat în 2018, subiectul lucrării de doctorat fiind: Diplomația UE în Moldova, Ucraina și Belarus, de la înființarea Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS) – perioada 2010-2015. Practică și performanță.
  • Maastricht University (Maastricht, Olanda) • Master de cercetare în Studii Europene • Diplomă de master acordată în anul 2012, distinsă cu mențiunea cum laude.
  • Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, Republica Moldova) • Licență în Relații Internaționale, 2004-2007 • Titlul lucrării de diplomă: Perspectivele Moldovei de integrare în Uniunea Europeană și implementarea Planului de acțiune Moldova-UE.

Experiență profesională:


Dorina este cercetător în cadrul Institutului pentru Diplomație și Guvernanță internațională din Loughborough, Anglia, având ca subiect principal de cercetare Diplomația UE și Democratizarea ENP. Mai precis, ea examinează practica diplomației UE în Europa de Est și evaluează procesul de democratizare din Moldova și Ucraina. În același timp, contribuie la procesul de învățământ universitar, dezvoltând curricula și predând studenților cursul Arta Guvernanței: Diplomație, Negocieri și Lobby.

Înainte de aceasta, ea a ocupat funcția de lector în Studii Europene la Universitatea din Maastricht, în cadrul Departamentului de Studii Politice al Facultății de Arte și Științe Sociale. Acolo ea a predat 10 cursuri pentru nivelurile licență și master și a fost îndrumător de lucrări de diplomă. A coordonat cursurile de Relații Internaționale (licență), respectiv cursul Competențe de Intervievare (master), unde a introdus studiul de caz și dezbaterea ca metode de predare. În calitate de tutor, a realizat tutoriale, a moderat discuții, a oferit feedback și a notat examenele finale. În plus, Dorina a fost mentor pentru studenții din primul an de licență și preparator în cadrul proiectelor EUROSIM. A supervizat în jur de 50 de teze de licență sau de master în cadrul disciplinei Relații Internaționale și Studii Europene.

Între 2012 și 2015, Dorina a primit bursa doctorală Marie Curie în cadrul proiectului INCOOP, finanțat de către Comisia Europeană, pentru a efectua cercetări cu privire la rolul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), mai precis să observe felul în care Uniunea Europeană își conduce relațiile diplomatice cu țările din lumea a treia după înființarea EEAS.

În ceea ce privește implicarea comunitară a Dorinei, se distinge interesul pe care îl acordă diasporei moldovene. Astfel, ea a fondat, în anul 2012, fundația Noroc Olanda, o rețea de comunități din diaspora moldoveană, al cărei scop este acela de a facilita transferul de cunoaștere și expertiză în țara de origine – Republica Moldova. Astăzi, această rețea cuprinde peste 40 de astfel de comunități diaspora din Europa.

O altă instituție pe care Dorina a înființat-o în Olanda se numește iResearch Academy (theKnowlet). Începând cu anul 2019, ea reunește, într-o comunitate, cercetători aflați la început de carieră, dornici de a realiza cercetări de înaltă calitate pentru o varietate de beneficiari, ale căror rezultate să fie convertite într-o formă accesibilă diverselor grupuri de audiență. În prezent, Dorina lucrează la dezvoltarea unei noi direcții pentru companie, al cărei scop este de a realiza o punte între mediul universitar și piața muncii, ajutând personalul universitar să-și dezvolte gândirea antreprenorială.

Arii de expertiză:

  • Diplomația Uniunii Europene în relația cu țările din estul Europei;
  • Diaspora moldoveană în Europa și transferul de expertiză către țara de origine;
  • Societatea civilă în Republica Moldova;
  • Studii politice europene și relații internaționale;
  • Cercetarea și valorificarea rezultatelor în interesul beneficiarilor.