Alexandrina Iovița

Țară de reședință: Elveția

Educație:

  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (Chișinău, Republica Moldova) • Master în Sănătate Publică, 2009-2011.
  • Academia de Științe a Moldovei (Chișinău, Republica Moldova) • Doctorat în Drept Internațional la Institutul de Istorie, Stat și Drept, 2001-2006 • Aria de cercetare: Drept umanitar internațional (aplicarea Dreptului umanitar internațional (IHL) în conflictele armate interne și internaționale, distincția dintre combatanți și non-combatanți, obiective militare și civile, calificarea conflictelor).
  • Universitatea de stat din Moldova (Chișinău, Republica Moldova) • Licență în Drept, 1996-2001 • Aici a studiat, printre altele: Drept Internațional Public, Drepturile Omului, Drept Internațional Privat, Drept Constituțional, Drept penal, Drept civil • Între 1999 și 2000 a participat la cursurile Școlii de Drept a Universității din Missouri – Kansas City (Statele Unite ale Americii), beneficiind de o bursă în cadrul programului studențesc de schimb ACTR/ACCELS, acolo studiind, printre altele: Drept Public Internațional, Infracțiuni profesionale și corporative, Dreptul Internațional al Proprietății Intelectuale, Etica profesională, Comunicare publică în Criminologie, Politici comparative.
  • În perioada studiilor liceale, a participat la programul de schimb ACTR/ACCELS, în cadrul căruia a studiat doi ani la Liceul South Side din Wayne, Indiana (Statele Unite ale Americii).

Experiență profesională:


Actualmente, începând cu anul 2015, Alexandrina Iovița este Consultant în Drept și Drepturile Omului la Programul Comun de acțiune pe tema HIV/SIDA al Națiunilor Unite (UNAIDS), lucrând la sediul din Geneva, Elveția. În calitate de lider în domeniu, ea oferă îndrumare și suport în programele având ca subiect Drepturile Omului, prevăzute în planurile, politicile și cadrele naționale. O altă responsabilitate a Alexandrinei o reprezintă punerea în aplicare a mediilor juridice și realizarea de alianțe având ca subiect Drepturile omului și Justiția Socială. De asemenea, ea oferă părților interesate informații strategice pentru eforturile de schimbare socială și îmbunătățirea responsabilității la nivel global.

Înainte de această funcție, tot în cadrul UNAIDS, Alexandrina a mai ocupat succesiv, următoarele poziții:

  • Consultant în probleme de Monitorizare și Evaluare (M & E), la sediul local din Chișinău, între 2008 și 2013. Aici a avut, printre responsabilități, următoarele sarcini:
    • Oferirea de suport pentru dezvoltarea și consolidarea sistemului național M&E;
    • Oferirea de suport pentru colectarea și analiza datelor, respectiv utilizarea lor în procesele de luare a deciziilor;
    • Oferirea de suport pentru întărirea Unității Naționale de M&E, a Secretariatului NCC și a TWG M & E;
    • Mobilizarea resurselor;
    • Oferirea de suport pentru implementarea planului de lucru UNAIDS la nivel național;
    • Oferirea de suport în cadrul inițiativelor legislative legate de HIV, incluzând aici amendarea Legii HIV din 2007, construirea capacității ONG-urilor furnizându-le acestora ajutor legal, ajutor tehnic pentru organizarea cursurilor la distanță în domeniile HIV și HR, organizarea de sesiuni consultative la nivel național pe temele HIV și Drept.
  • Ofițer de programe în Drepturile Omului și Drept, între 2013 și 2015. Sub supravegherea șefului departamentului Drept și Drepturile Omului, în strânsă colaborare cu ceilalți membri ai diviziei, principalele responsabilități și sarcini ale Alexandrinei au fost următoarele:
    • Cercetarea și elaborarea de rapoarte, strategii, rezumate, referate și alte documente pe marginea inițiativelor și politicilor ce se referă la Drept și Drepturile Omului în contextul prevenției HIV, tratamentului pentru HIV, sprijinului persoanelor bolnave și tratării diverselor probleme ce intră sub incidența dreptului și drepturilor omului legate de virusul HIV. Atenție deosebită a fost acordată stigmatizării și discriminării și drepturilor persoanelor cu HIV, în special: femeilor, tinerilor, persoanelor cu dizabilități, copiilor și orfanilor și populației cu risc ridicat de infecție.
    • Participarea în programul de dezvoltare și consolidare a relațiilor cu agențiile ONU, cu autoritățile și instituțiile naționale, și de asemenea cu grupurile din societatea civilă care au ca obiect de interes problematica HIV, a drepturilor omului și a dreptului, în general, cu birourile UNAIDS regionale și naționale, respectiv cu rețelele naționale și regionale ce au ca obiect drepturile omului și dreptul. Scopul acestui efort a fost acela de a consolida procesul de învățare, de împărtășire a informațiilor și a cunoștințelor în sprijinul aplicării legilor și a drepturilor omului în chestiunile ce țin de virusul HIV.
    • Facilitarea dezvoltării, consolidării, verificării și analizei informațiilor strategice legate de drepturile omului, drept, programare, monitorizare și evaluare, respectiv tratarea cererilor venite de la departamente, divizii și echipe din cadrul Secretariatului UNAIDS, a echipelor de suport regional și a birourilor naționale, a cosponsorilor și a altor parteneri, precum și realizarea de alte sarcini.

În sectorul academic, Alexandrina a predat în cadrul catedrei de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM), în calitate de lector, între 2001 și 2006, respectiv a Academiei de Administrație Publică din Chișinău, între 2006 și 2008, în calitate de conferențiar. Aici, a predat studenților Drept Public Internațional, Drept Umanitar Internațional, Drept Comparativ și Negocieri.

În sectorul civil, în calitate de Coordonator la nivel național al programului universitar de dezbateri, în cadrul Fundației SOROS din Moldova (1997-1999), Alexandrina a organizat și gestionat turnee, seminarii și școli de vară, a recrutat și antrenat judecători, a organizat dezbateri publice pentru postul de televiziune Moldova 1, a gestionat bugete și a monitorizat cheltuielile.

În domeniul umanitar, Alexandrina Iovița a mai ocupat funcția de manager special de proiecte în cadrul fundației Mission Without Borders, între 2002 și 2004, dezvoltând propuneri de proiecte, coordonând implementarea, monitorizarea, urmărirea și evaluarea selectivă a proiectelor, realizarea legăturii cu partenerii și realizarea de rapoarte pentru donatori. Între 2004 și 2005, ea a fost administrator și asistent financiar în cadrul Biroului național al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), unde a monitorizat cheltuielile și a ținut la zi bugetele, a pregătit și trimis rapoarte de cheltuieli și situația bugetului, a determinat și evaluat riscurile și beneficiile proiectelor, folosind analiza pentru simulare și prognoză financiară, s-a ocupat de resursele umani și a oferit suport administrativ, menținând inventarul și supervizând operarea vehiculelor și asigurând mentenanța lor.

Arii de expertiză:

  • Drepturile Omului și Etică, în general, cu aplicare în domeniul HIV/SIDA, în particular;
  • Specialist în Drept Internațional;
  • Monitorizare, Supraveghere și Evaluare;