Irina Chicu
Țară de reședință: Elveția
Educație:
- Graduate Institute of International and Development Studies (Geneva, Elveția) • Master în Drept Internațional, 2015-2017 • Teme studiate: Clinica de Drept Economic Internațional, Dreptul Comerțului Internațional, Dreptul Internațional al Sănătății, Drept Internațional Privat, Dreptul Internațional al Proprietății Intelectuale și WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale), Dreptul Tratatelor de Investiții și Arbitrajul Transnațional, Interpretarea Judiciară și Raționamentul Juridic, Responsabilitatea Corporativă în Dreptul Transnațional și Internațional, etc.
- Universitatea de stat din Moldova (Chișinău, Republica Moldova) • Licență în Drept, 2010-2014 • Aici a studiat, printre altele: Drept Internațional Public, Dreptul Instituțional al Uniunii Europene, Protecția Internațională a Drepturilor Omului și Dreptul internațional umanitar • În ultimul an de studii, a participat în Programul ERASMUS, studiind la Universidad de Deusto (Bilbao, Spania) următoarele teme: Dreptul Comerțului Internațional, Drept Internațional Privat.
- Universitatea Constantin Stere de Studii Economice și Politice (Chișinău, Republica Moldova) • Școala de vară, 2014 • Teme tratate: Uniunea Europeană, Drepturile Omului, Imigrația și Piața Muncii.
- University of Oslo (Oslo, Norvegia) • Școala de vară, 2012 • Tema tratată: politici internaționale.
Experiență profesională:
Irina Chicu este un profesionist cu o vastă experiență academică și practică în mai multe domenii de drept internațional și dezvoltare economică sustenabilă (de exemplu, în comerț, agricultură, sănătate, proprietate intelectuală și mediu).
În Chișinău, Irina Chicu a lucrat ca specialist la Centrul de Aproximare a Legislației din cadrul Ministerului de Justiție al Republicii Moldova (2014-2015). Din această poziție, a analizat compatibilitatea actelor normative naționale cu Dreptul Comunitar European.
Între 2018 și 2022, din pozițiile de Ofițer pentru Afaceri Economice și de Analist în politici comerciale, a asistat la negocierile de reformare a Acordului privind Agricultura din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, tratat ce reglementează comerțul agricol internațional.
Din 2022, Irina activează în cadrul Sectorului Provocărilor Globale și Parteneriatelor (Global Challenges and Partnerships Sector) de la WIPO.
Arii de expertiză:
- Legislație internațională în următoarele domenii: Drept internațional public, Comerț Internațional, Proprietate Intelectuală, Sănătate, Agricultură, Mediu;
- Cercetare pe teme de legislație, politici, economie și comerț;
- Reforme normative în Republica Moldova;
- Compatibilitatea politicilor naționale cu Dreptul Comunitar European.